piątek, 26 grudnia 2008

POCZĄTEK - KAKAO - MAJOWIE

Choć słowo 'czekolada' pochodzi o azteckiego 'xocolatl', drzewa kakaowe jako pierwsi uprawiali nie Aztekowie a Majowie - już w III w. p.n.e. Tereny szczególnie przyjazne dla kakaowca to południe stanu Chiapas oraz stan Tabasco. Kakaowiec jest rośliną bardzo delikatną i wymagającą, dlatego uprawy drzewa były bardzo ograniczone, a jego ziarna bardzo cenne - zarówno w kulturze Majów jak i później Azteków. W 'Meksyku od kuchni' Susana Osorio-Mrożek przytacza pochodzenie słowa 'kakao'. Prawdopodobnie pochodzi ono od określenia w języku Majów - kakau ("od kab - gorzki i kau - sok"). Napój z kakao - chakau haa - pity przez Majów był zimny, gorzki, zagęszczony masą z gotowanej kukurydzy i farbowany na czerwono. Inny napój sporządzano z masła kakaowego i masy kukurydzianej - na południu Meksyku pity jest do dziś.

Poniżej: Bogini Kakao z Museo Popol Vuh
(źródło fot.: http://www.prensalibre.com/pl/2005/febrero/21/108136.html)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz