sobota, 27 grudnia 2008

NAJSTARSZE KAKAO MA PONAD 3500 LAT

W lipcu 2007, brytyjski dziennik "The Times" podał, że w Paso de la Amada (region Soconusco), w meksykańskim stanie Chiapas, znaleziono ceramikę pochodzącą sprzed 3500-3900 lat. Naukowcy z Hershey Foods (amerykański producent czekolady) zbadali substancję, której ślady odkryto w naczyniach przypuszczalnie służących do picia napojów. W substacji stwierdzono obecność teobrominy, alkaloidu występującego w owocach kakaowca. Na podstawie tego odkrycia badacze uznali, że napój z owoców kakaowca, niejako prekursor dzisiejszej czekolady, pito już co najmniej 1500 lat p.n.e. Ubiegłoroczne podobne znaleziska w Puerto Escondido w Hondurasie określały wiek najstarszego napoju z kakao na 1100-1200 lat p.n.e. Jednak nie ma dowodów na to, że napój ten wytwarzano z ziaren kakao. Naukowcy przypuszczają, że w owych czasach używano raczej sfermentowanego miąszu strąka, w którym znajdują się ziarna. Wytwarzano z niego napój alkoholowy, który w niczym nie przypominał dzisiejszej czekolady.

Poniżej: Naczynia z Paso de la Amada
(źródło fot.: www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/court_and_social/article4353188.ese)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz