Popo to napój czekoladowy o działaniu energetyzującym, pochodzący ze stanu Veracruz. W przeciwieństwie do Red Bulla jest on całkowicie naturalny. Swoje właściwości zawdzięcza lokalnemu składnikowi, którym jest tropikalny owoc chupipi - dostępny wyłącznie w Veracruz. Chupipi wygląda jak blade mango lub awokado i ma biały miąższ. Podobno najlepsze popo podają w mieście Acayucan, Veracruz.
ExploringChocolate.com podaje następujący przepis na popo:
Składniki:
2 kubki nasion kakao (obranych i palonych)
1 kubek ugotowanego białego ryżu
2 laski cynamonu
1 owoc chupipi
2 kubki cukru
2 1/2 litra wody
Sposób przyrządzenia:
Obrać chupipi i pokroić na małe kawałeczki. Zmieszać chupipi z ryżem i z kakao. Pokruszyć cynamon i dodać do chupipi, kakao i ryżu. W młynku ręcznym zemleć składniki na gęstą pastę. Zmieszać pastę z wodą i zamieszać. Odlać płyn, naciskając na pastę. Ponownie dodać do pasty wodę i ponownie odcedzić. Do odlanego płynu wsypać cukier i ubić trzepaczkę aż powstanie piana na wierzchu. Podawać z lodem.
Według informacji na stronach meksykańskich, napój popo przyrządza się z korzeniem chupipi.
Na stronie Uniwersytetu Veracruz (www.uv.mx) znalazłam fotografię składników do przyrządzenia popo (fot. Michel Zabe).
Te białe kulki to chyba chupipi, ale co tam robi kukurydza?
sobota, 3 stycznia 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz