środa, 7 stycznia 2009

MEKSYKAŃSKI PRZEPIS NA CZEKOLADĘ


W swojej pięknej powieści Przepiórki w płatkach róży (oryg. Como agua para chocolate), Laura Esquivel podaje taki oto przepis na czekoladę (cytuję w całości, wg przekładu Elżbiety Komarnickiej):

Składniki czekolady:
2 funty kakao 'Soconusco'
2 funty kakao 'Maracaibo'
2 funty kakao 'Caracas'
4 lub 6 funtów cukru, w zależności od gustu

Sposób przyrządzania:
Najpierw trzeba upalić kakao. Lepiej użyć do tego blaszanego garnuszka niż glinianej rynki, żeby olej, który wydzielają ziarenka kakao, nie wnikał w porowatą powierzchnię. Jest rzeczą bardzo ważną przestrzegać ściśle tego typu wskazówek, gdyż jakość czekolady zależy od spełnienia trzech warunków, a więc kakao musi być świeże, muszą być zmieszane różne jego gatunki i wreszcie ziarno musi być odpowiednio upalone.
Ziarno jest dobrze upalone, kiedy zaczyna się z niego wydzielać olej. Jeśli kakao zdejmie się z ognia za wcześnie, będzie pozbawione koloru i mdłe, a w dodatku niestrawne, natomiast jeśli za późno - ziarenka zbyt się przypieką i czekolada będzie przez to ostra i cierpka w smaku. (...)
Kiedy kakao jest upalone zgodnie z przepisem, oczyszcza się je, odsiewając na przytaku łuski. Pod żarnami, na których będzie się mełło ziarna, należy ustawić glinianą miskę z rozżarzonymi węglami, i kiedy kamień się nagrzeje, można przystąpić do ucierania. Kawałki cukru rozbija się stęporem, dodaje ziaren i razem uciera. Utartą masę dzieli się na części. Ręcznie formuje się tabliczki okrągłe albo podłużne, jak kto woli, i odkłada do suszenia. Nożem można zaznaczyć podział na dowolną liczbę kawałków.


P.S. W Oaxaca, w centrum miasta, znajduje sie restauracja "Como agua para chocolate", której motto brzmi: "Najważniejszym składnikiem jest miłość" (El ingrediente mas importante es el amor).


(źródło fot.: www.oaxaca-restaurant.com)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz