wtorek, 27 stycznia 2009

MOLINILLO - TRZEPACZKA DO CZEKOLADY

Już za czasów Montezumy czekoladę w Meksyku pijano spienioną. Od XVIII w. pianę w czekoladzie wytwarza się przy pomocy specjalnej trzepaczki - molinillo.
Molinillo trzyma się oburącz i kręci do przodu i do tyłu. Powstała nawet piosenka dziecięca o spienianiu czekolady przy pomocy milinillo:

Bate, bate, chocolate,
Tu nariz de cacahuate
Uno, dos, tres, CHO!
Uno, dos, tres, CO!
Uno, dos, tres, LA!
Uno, dos, tres, TE!
Chocolate, chocolate!
Bate, bate, bate, bate,
Bate, bate, CHOCOLATE!

Molinillo może mieć różne rozmiary i kształty. Najładniejsze można kupić na targach w Chiapas, Oaxaca, Tabasco i Veracruz. Tam też można spróbować świeżego chacolatl - gęstej cieczy z gorzkiej pasty kakaowej z wodą lub z mlekiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz